نگراني چهره ماندگار كشور از سلامت محصولات كشاورزي
1392/08/19

چهره ماندگار كشور در بخش كشاورزي بابت از دست رفتن خاك كشاورزي كشور، سلامت محصولات كشاورزي و افزايش بيماري‌هاي انساني ناشي از نبود تغذيه سالم گياهي ابراز نگراني كرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه‌ آذربايجان‌شرقي، محمد جعفر ملكوتي در حاشيه جلسه ستاد گندم در آذربايجان شرقي گفت:‌ وقتي دائم به سيستم، كود اوره و فسفر وارد مي‌كنيم نتيجه بهتر از اين نمي‌شود چراكه بهترين كود فسفره باز هم حاوي 30 ميلي‌گرم كادميم در هركيلوگرم است لذا وقتي سالي يك ميليون تن كود فسفر در كشور مصرف مي‌شود كه به اعتقاد من نيمي از آن اضافه است، نتيجه اين مي‌شود كه بالاي 30 تن كادميم را به صورت سالانه به خاك تزريق مي‌كنيم و اين همان كادميمي است كه اگرتنها 0.1 ميلي‌گرم از آن وارد كبد شود آن را از كار مي‌اندازد.

تشكيل هر يك سانتي‌متر خاك زراعي نيازمند 200 سال زمان!

وي اظهار كرد: زمانيكه سيل مي‌آيد و انسان و ماشين و خانه را با خود مي‌برد يك طرف قضيه است و طرف ديگر آن‌كه شايد دردناك‌تر هم باشد اين است كه سيل خاك زراعي ما را هم با خود مي‌برد؛ خاكي كه تشكيل شدن هر عمق يك سانتي‌ متري از آن 200 سال عمر نياز دارد.

ملكوتي ادامه داد: با بهبود تغذيه گياه يعني از طريق مصرف بهينه كودها، مخصوصا كودهاي ريزمغذي، زيستي و آلي در مزرعه، علاوه بر افزايش كمي و كيفي محصولات كشاورزي مي‌توان كمبودها را نيز برطرف كرد.

تغذيه نامتعادل گياهي منجر به سوء تغذيه انسان شده است

وي خاك سالم، زندگي سالم و انسان سالم را سه مولفه مرتبط به هم دانست و افزود: تغذيه نامتعادل گياهي كه امروزه گريبان‌گير بخش كشاورزي شده است، منجر به سوء تغذيه انسان شده است كه از علائم آن در جامعه ايراني مي‌توان به ريزش مو، بداخلاقي، سرماخوردگي‌هاي مزمن، كم حوصلگي، خستگي مفرط، پوكي استخوان، پوسيدگي دندان، قد كوتاهي، افسردگي، كم خوني، ايمني پايين بدن و سرطان گوارشي اشاره كرد.

اين صاحب نظر در بخش كشاورزي با بيان اينكه تحقيقات ثابت كرده‌ كه رابطه تنگاتنگي بين خاك سالم، گياه سالم و انسان سالم وجود دارد، ادامه داد: منشاء بيشتر كمبودها و بيماري‌هاي انساني به سوء تغذيه يا همان سونامي خاموش برمي‌گردد.

هشدار نسبت به افزايش سرطان گوارش

چهره ماندگار كشور در بخش كشاورزي با بيان اينكه با بهبود تغذيه گياه يعني از طريق مصرف بهينه كودها، مخصوصا كودهاي ريزمغذي، زيستي وآلي در مزرعه، علاوه برافزايش كمي وكيفي محصولات كشاورزي ميتوان كمبودها را نيز برطرف كرد، ادامه داد: با اين كار مي توان وضعيت تغذيه‌اي مردم را اصلاح كرد و به دليل اينكه ايمني بدن افزايش پيدا مي‌كند، نياز به انواع داروها نيز در كشور به‌طور چشمگيري كاهش مي‌يابد.

ملكوتي با بيان اينكه زارع فقط كودهاي فسفره را مي‌شناسد و از بخش خصوصي كود آلي را نمي خرد، افزود: اين بي‌عدالتي ا‌ست كه باعث شده است سرطان گوارش در جامعه ما زياد شود به‌طوري‌كه خود وزير بهداشت هم اعلام كرد تا چند سال آينده سرطان گوارشي دوتا سه برابر خواهد شد و من مطمئنم كه اين حرف درست است.

محصولات سالم را چگونه بشناسيم؟

وي با بيان اينكه مصرف نادرست كودهاي شيميايي علاوه بر اين‌كه بر‌كيفيت محصول كشاورزي تاثير بدي برجا مي‌گذارد باعث خواهد شد شكل و شمايل محصول هم تغيير كند، افزود: فرض كنيد براي خريد سيب‌زميني رفته‌ايد چه سيب‌زميني را انتخاب خواهيد كرد؟ سيب‌زميني بايد زردرنگ باشد. اگر رنگ سيب‌زميني كدر بود يعني اينكه حاوي نيترات و كادميم است كه سمي هستند. در خريد پياز هم دقت كنيد پيازي بخريد كه قسمت بالاي آن يعني محلي كه جوانه قرار دارد تنگ باشد اگر گشاد بود يعني اينكه آنقدر نيترات و اوره به خوردش داده‌اند كه سمي شده است. در خريد كلم قمري و كاهو نيز آن‌هايي را انتخاب كنيد كه به هم فشرده هستند و داخلشان پوك نيست. كلم‌هاي توخالي نتيجه فقدان عنصر در كود آنهاست. در اين محصولات آن‌قدر اوره مصرف شده است كه رشد رويشي زياد اما كيفيت كم شده است.

به گزارش ايسنا، پروفسور محمد جعفر ملكوتي متولد سال 1326 در مرند است. او مدارك ليسانس، فوق ليسانس و دكتراي خود را به ترتيب از دانشگاه‌هاي شهيدچمران اهواز، دانشگاه تهران و نبراسكاي آمريكا با درجه عالي دريافت كرده است.

وي در سال 1375 استاد ممتاز كشور شد و از سال 1375 نيز سرپرستي موسسه تحقيقات خاك و آب و مشاور وزيرجهاد كشاورزي در امرتوليد و مصرف بهينه كودها رابرعهده داشت.

ملكوتي درسال 1376 به خاطر صرفه‌جويي بيش از100 ميليون دلاري از محل كاهش مصرف كودهاي فسفاته و طرح ضرورت همگاني كردن مصرف بهينه كود، موفق به دريافت نشان لياقت درجه سه دركار توليد از رئيس‌جمهور شد و از اقدامات مهم او مي‌توان به همگاني كردن مصرف سولفات فسفري در محصولات كشاورزي و انسان اشاره كرد.

وي ثابت كرده كه در محصولات كشاورزي و در نهايت در دام و انسان در كشورغلظت روي بسيار پايين است.

اين استاد دانشگاه تربيت مدرس در سال 1379 به خاطر ضرورت همگاني كردن مصرف نان سبوس‌دار غني شده، موفق به دريافت جايزه رتبه اول در رشته تغذيه و بهداشت از ششمين جشنواره تحقيقات پزشكي رازي شد و در سال 1381 نيز لوح يادبودي را براي همگاني كردن مصرف بهينه كودها مخصوصا ريزمغذي‌ها كه نقش بسيار موثري در افزايش عملكرد، بهبود كيفيت و غني‌سازي محصولات كشاورزي دارند، دريافت كرد.

پروفسور ملكوتي در سال 1383 به عنوان اولين دانشمند ايراني موفق به دريافت جايزه در شاخه علوم كشاورزي از آكادمي علوم جهان سوم (TWAS) شد. اين چهره ماندگار افتخارات بسيار زيادي در كارنامه علمي خود دارد


منبع : خبرگزاري دانشجويان ايران ( ايسنا )

تعداد مشاهده خبر0 بار
تصاویر مرتبط


مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
 
آدرس پست الکترونیکی شما
   
توضیحات
 
تغییر کد امنیتی
کد امنیت
 
وزارت جهاد کشاورزی
کلیه حقوق این سایت متعلق به وزارت جهاد کشاورزی می باشد
Powered by DorsaPortal