كشاورزي ارگانيك اولين قدم در حفظ سلامت خاك
1392/08/11

 "كشاورزي ارگانيك" يا كشاورزي زيستي ، نوعي كشاورزي است كه در توليد و فرآوري محصولات آن از كودهاي شيميايي، سموم، هورمون‌ها و دگرگونيها و دستكاري‌هاي ژنيتيكي استفاده نشود و همه مراحل تقويت زمين، كاشت و برداشت با استفاده از نهاده‌هاي طبيعي (همچون كود زيستي، كمپوست‌ها، حشرات سودمند، ريزاندامگان كارآ يا EM ) باشد.كشاورزي ارگانيك سيستمي توليدي است كه سلامت خاك، اكوسيستم ها و انسان را پايدار مي سازد و بر فرايند بوم شناسانه، تنوع زيستي و چرخه هاي سازگار با شرايط محلي تكيه دارد.

فرآورده‌هاي كشاورزي زيستي در كشور ما با نام محصولات سالم و در كشورهاي اروپايي وامريكايي با نام كشاورزي زيستي (به انگليسي: Organic farming) و يا كشاورزي بيولوژيك (Bio) شناخته مي‌شود. كشاورزي زيستي، يك سيستم مديريتي جامعي است كه كميت و كيفيت محصولات از توليد تا فرآوري و انتقال به مصرف كننده، سلامت خاك، گياه، حيوان، انسان، ميكروارگانيسم‌ها، محيط سياره زمين بعنوان يك موجود زندة واحد، اصول اكولوژوكي، محيط زيست، اصول عدالت و روابط اجتماعي، احترام به مخلوقات و اصول پايداري زيستي در آن مد نظر است.

***تاريخچه كشاورزي ارگانيك

كشاورزي ارگانيك قديمي ترين فرم كشاورزي بر روي كره زمين است.كشاورزي بدون استفاده از مواد شيميايي پايه نفت(كودها و آفت كشهاي شيميايي ) شالوده عمل كشاورزان تا بعد از جنگ جهاني دوم بود.جنگ با خودش تكنولوژيهايي را آورد كه براي توليد كشاورزي مفيد بودند.براي مثال از نيترات آمونيوم كه مورد استفاده دفاعي در طي جنگ دوم جهاني بود ،كود شيميايي نيترات آمونيوم ، استنتاج شد و گاز عصب ارگانو فسفات منجر به پيشرفت حشره كشهاي قوي گرديد. اين تكنيك هاي پيشرفته از جنگ دوم جهاني منجر به مزاياي اقتصادي چشمگيري شده و به همان نسبت هم زيانهاي اجتماعي و محيطي گرديده است. كشاورزي ارگانيك در جستجوي بكارگيري آن پيشرفتهايي است كه مفيد و سازگار با حاصلخيزي پايدار هستند(واريته هاي جديد محصولات، تكنولوژيهاي كشاورزي دقيق ،كارايي بيشتر ماشين آلات) در حالي كه شيوه هايي كه منجر به تاثيرات منفي بر اجتماع و محيط زيست مي شود ،مانند آلودگي ناشي از آفت كشها، و مقاوم شدن حشرات آفت را رها كنيم.

****جنبش ارگانيك چيست؟

جنبش ارگانيك به طور گسترده اشاره به سازمان ها و افرادي كه در سراسر جهان در ترويج كشاورزي ارگانيك درگيراند دارد. تاريخچه آن به نيمه اول قرن بيستم، هنگامي كه كشاورزي مدرن در مقياس وسيع شروع به ظهور كرد، برمي گردد.جنبش ارگانيك در اوايل دهه ي ۱۹۰۰ در پاسخ به جهت گيري به سمت كودهاي سنتزي نيتروژني و آفت كش ها در روزهاي اوليه كشاورزي صنعتي آغاز شد. اين جنبش براي سال ها خاموش بود، اما توسط گروهي كوچكي از كشاوزان متمايل به اكولوژي، زنده نگهداشته شده بود.

****بهبود خاك با كشاورزي ارگانيك

كيفيت محصولات زراعي و سلامت دام و انسان، در گرو وجود خاك سالم و بدون آلودگي مي باشد، همچنين خاكي از طريق فعاليت هاي بيولوژيكي خود و بدون اتكا به انرژي هاي ورودي، مي تواند براي مدت طولاني باروري خود را حفظ كرده و محصولات با كيفيت بالا توليد كند.

لذا اولين قدم در حفظ سلامت خاك اين است كه به عنوان يك جز زنده به آن نگاه كنيم. خاك علاوه بر تهيه بستر مناسب براي رشد گياه و توسعه ريشه، و همچنين تامين مواد غذايي مورد نياز گياه، مجموعه متنوعي از موجودات زنده را نيز در بر دارد.

****كيفيت مواد غذايي ارگانيك

از نظر مصرف كنندگان، محصولات ارگانيك همواره از برخي جهات بهتر و سالم تر از محصولات غير ارگانيك هستند. افزايش علاقه مندي به كشاورزي ارگانيك عمدتاً به دليل توجه بيشتر برخي مصرف كنندگان به استفاده از توليدات ارگانيك و پرداخت قيمت هاي بيشتر براي خريد آنها بوده است. تمايل شخصي براي استفاده از مواد غذايي سالم و اعتقاد به توانايي روش هاي توليد مواد ارگانيك در پيشبرد اهداف عالي جامعه از قبيل حفاظت محيط زيست، از جمله عواملي هستند كه مصرف كننده را به سوي كشاورزي ارگانيك سوق مي دهد.

****كشاورزي ارگانيك در ايران

در كشور ما با توجه به اين كه به لحاظ جغرافياي طبيعي، سيستم كشاورزي به صورت سنتي و پراكنده در روستاها و در قطعات كوچك پا گرفته و كشاورزي صنعتي بطور كامل استقرار نيافته‌است اين فرصت فراهم است تا از اين وضعيت براي تبديل كشاورزي سنتي و معمول به ارگانيك بدون مصرف هزينه زياد و تنها با نظارت و هدايت فني استفاده گردد و از اين طريق با توجه به قيمت ۲ الي ۳ برابري اين محصولات و نيز افزايش اشتغال، ارزش افزوده عايد كشور خواهد شد.

****اصول كشاورزي ارگانيك

كشاورزي ارگانيك بر پايه اصول خاصي بنا نهاده شده است كه آشنايي با اين اصول جهت درك بهتر كشاورزي ارگانيك ضروري است اين اصول اساس رشد و توسعه كشاورزي ارگانيك را فراهم نموده اند و باعث بهبود و ارتقاي جهاني كشاورزي شده اند.

****مزاياي استفاده از كشاورزي ارگانيك

محصولات ارگانيك استانداردهاي بيشتري دارند.

طعم غذاهاي ارگانيك بهتر است.

محصولات ارگانيك خطر بيماريها را كم مي كند.

كشاورزي ارگانيك به منابع آبي احترام مي گذارد.

كشاورزي ارگانيك باعث ايجاد خاك سالم مي گردد.

كشاورزي ارگانيك الگو برداري از طبيعت است.

كشاورزان ارگانيك هدايت كننده تحقيقات تازه هستند.

توليدكنندگان ارگانيك در جهت تنوع زيستي تلاش مي كنند.

كشاورزي ارگانيك به حفظ سلامت جوامع روستايي كمك مي كند.

تنوع غذاهاي ارگانيك.

****نقش پوشش گياهي در كشاورزي ارگانيك

چندين لايه از پوشش گياهي متراكم باعث كاهش سرعت قطرات باراني كه روي زمين مي افتند ، مي شود. قطرات بزرگ كه روي برگ‌هاي بالايي درخت افتاده مي شود توسط پوشش گياهي (كانوپي) بوته ها و گياهان روي زمين دريافت مي شود. قطره آبي كه به زمين مي رسد با سرعت كمتري فرود آمده و همچنين حداقل اثر شكنندگي ذرات خاك را خواهد داشت.

زمين مستقيماً با گياهان زنده اي مانند سرخس ها، خزه ها، جوانه هاو مواد فاسد (برگ ، پوسته درخت، سرشاخه ها ، شاخه ها) پوشيده شده است. ريشه ها، جلبك‌ها و قارچ‌ها كه غني از هوموس هستند شديداً‌ در سطح خاك نفوذ كرده . تعداد زيادي از ارگانيسم هاي خاك مانند كرم خاكي باعث شل نگداشتن خاك و ساختار پايدار خاك مي شود و به همين دليل آب باران به راحتي نفوذ مي كند.

منبع : باشگاه خبرنگاران

تعداد مشاهده خبر0 بار
تصاویر مرتبط


مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
 
آدرس پست الکترونیکی شما
   
توضیحات
 
تغییر کد امنیتی
کد امنیت
 
وزارت جهاد کشاورزی
کلیه حقوق این سایت متعلق به وزارت جهاد کشاورزی می باشد
Powered by DorsaPortal