پسته ايران با قدمت 7 هزار ساله و ارز آوري 1.5 ميليارد دلاري
1392/08/13

پسته ايران با قدمتي 7 هزار ساله دومين محصول صادراتي ارز آور بعد از نفت است، اين محصول اگرچه جايگاه نخست خود را در توليد دو سه سالي است به آمريكا داده است، اما هنوز ذائقه دنيا جايگزيني براي پسته ايراني ندارد.

توليد پسته ايران 7 هزار سال قدمت دارد و  سالانه حدود  200 هزار تن پسته در كشور توليد مي‌شود، تنها 10 درصد اين محصول مصرف داخل دارد و 90 درصد ديگر صادراتي است.

تجارت پسته از ۳۰۰۰سال قبل از طريق جاده ابريشم انجام مي‌شده است.

40 درصد از صادرات بخش كشاورزي به پسته اختصاص دارد و سالانه يك و نيم ميليارد دلار ارزآوري براي كشور به همراه دارد، پسته ايران به 70 كشور دنيا صادر مي‌شود و 19 استان كشور در بحث توليد پسته فعاليت مي‌كنند و در مجموع 400 هزار هكتار از باغهاي كشور به توليد پسته اختصاص دارد، توليد پسته 150 هزار فرصت شغلي در بخش توليد و فرآوري ايجاد كرده است و پسته رتبه اول صادرات غيرنفتي كشور را به خود اختصاص داده است.

 از حدود 200 هزارتن پسته توليدي كشور كه معمولا با توجه به خشكسالي و آفت‌ها در نوسان است و امسال بر اساس پيش‌بيني‌ها توليد پسته كشور به 170 هزار تن مي‌رسد، سالانه حدود 15 تا 20 هزار تن پسته در كشور مصرف مي‌شود.

*همه اينها بهانه‌اي است كه از پسته ايران بيشتر بدانيم:

محمد ابن جرير طبري ( قرن سوم هجري قمري) پيدايش پسته را با استقرار حضرت آدم در كره زمين هم زمان دانسته و نوشته است : «گويند ميوه‌هايي كه خداوند هنگام هبوط به آدم داد، سي گونه بود : ده ‌‌‌‌‌‌نوع ميوه پوست دار ، ده نوع ميوه هسته دار و ده نوع ميوه بي پوست و بي هسته . ميوه هاي پوست دار شامل : گردو ، بادام و پسته و ... »

در تورات نيز از پسته سخن به ميان آمده است. در باب 43 از سفر پيدايش گفته شده است كه «يعقوب هنگام فرستادن فرزندانش به دربار يوسف حاكم ، توصيه مي‌كند كه از محصولات سرزمين خود به عنوان ارمغان برايش ببرند . در زمره اين پيشكش ها از عسل ، كتيرا و پسته نام برده شده است».

پسته در كشورهاي چين، ايران، سوريه، تركمنستان و غرب افغانستان رشد مي‌كند. توليد پسته در ايران در سال 1385 معادل، 190 هزار تن بود كه ايران را در مقام نخست جهان قرار مي‌‌داد، آمريكا بعد از ايران با توليد ،140 هزار تن و تركيه با توليد 60 هزار تن در مقام دوم و سوم قرار داشته‌اند، اما آمريكا  طي سه سال گذشته با كمك گرفتن از تكنولوژي‌ مدرن توليد خود را افزايش و به سالانه 250 هزار تن رسانده و مقام نخست را از آن خود كرده است.

 واژه پسته پارسي است و از طريق زبان لاتين از پارسي وارد زبانهاي اروپايي شده‌است. توليد پسته در شهرهاي رفسنجان، دامغان، يزد، سيرجان كاشت مي‌شود كه بيشتر توليد پسته در ايران در شهر رفسنجان است و همچنين پسته دامغان از مرغوبترين پسته‌هاي جهان است كه طعم و چربي خاصي دارد.

*انواع پسته

انواع پسته‌اي كه در ايران يافت مي‌شود، شامل پسته اوحدي، اكبري،كله قوچي، احمد آقايي، بادامي راور، خنجري دامغان، فندقي غفوري، سيف الديني، بادامي نيش كلاغي، بادامي زودرس، غلامرضايي، بادامي زرند، رضايي زودرس، هراتي، موسي‌آبادي، حسني، سيريزي، پوست پيازي، پاكزادي، حاج عبداللهي، دانشمندي است.

*آفات پسته

آفلاتوكسين، زنجرك پسته، آفت شيره، پسيل پسته كه به شيره خشك معروف است، شپشك واوي، لارو برگ خوار ، كرم ريشه، سرشانه خوار، زنبورهاي مغز خوار پسته است.

افلاتوكسين ماده سمي است كه بوسيله گروهي از قارچهاي نوع اسپرژيلوس ترشح مي‌شود. اين قارچها با تغذيه از مواد غذايي ماده سمي توليد كرده و آنرا داخل و يا روي مواد غذايي به جا مي‌گذارند. اين قارچ در شرايط حرارت و رطوبت مناسب بر روي پسته شروع به رشد كرده و توليد ماده سمي كرده كه به انسان و دام ضرر فراوان مي‌رساند.

*فوايد پسته

سلامت قلب

مطالعات نشان داده است كه پسته بعد از يك دوره مصرف كوتاه، كلسترول بد خون (LDL) را كاهش داده و كلسترول خوب خون (HDL) را افزايش مي‌دهد.

پسته كه سرشار از آنتي‌اكسيدان هايي مثل ويتامين A و E است، با التهاب مقابله كرده، از رگ‌هاي خوني محافظت كرده و خطر بيماري‌هاي قلبي را پايين مي‌آورد. حتي مصرف كم پسته هم مي‌تواند سطح لوتئين، آنتي‌اكسيداني كه براي محافظت دربرابر LDL اكسيدشده كاربرد دارد، را بالا ببرد و احتمال بيماري قلبي را كاهش دهد.

كمك به درمان ديابت

خوردن پسته به پيشگيري از ديابت نوع 2 كمك مي‌كند. 60 درصد از ارزش غذايي روزانه توصيه ‌شده از فسفر معدني فقط در يك فنجان پسته وجود دارد. فسفر همچنين با كمك به شكسته شدن پروتئين‌ها به آمينو اسيد، به تحمل گلوكز نيز كمك مي‌كند.

سلامت خون

پسته منبع بسيار خوبي از ويتامين B6  است. اين ويتامين براي ساخت هموگلوبين، پروتئين مسئول حمل اكسيژن در جريان خون به سلول‌ها، لازم بوده و همچنين مقدار اكسيژن حمل شده را نيز افزايش مي‌دهد.

سيستم عصبي

ويتامين B6 كه در پسته وجود دارد تاثير بسيار خوبي نيز بر سيستم عصبي بدن دارد.

سلامت چشم

پسته حاوي دو كاروتينوئيد است كه در بقيه آجيل‌ها يافت نمي‌شود. اين كاروتينوئيدها كه لوتئين و زآكسانتين ناميده مي‌شوند، به عنوان آنتي‌اكسيدان محافظ عمل مي‌كنند و از تخريب بافت‌هاي بدن درمقابل راديكال‌هاي آزاد جلوگيري مي‌كند. راديكال‌هاي آزاد موجب زوال ماكولا مرتبط به سن مي‌شود كه يكي از دلايل اصلي مشكلات بينايي و كوري اكتسابي است.

سيستم ايمني

يك سيستم ايمني سالم به مصرف ويتامين B6 بستگي دارد كه پسته سرشار از آن است. ويتامين B6 موجود در پسته همچنين به بدن كمك مي‌كند گلبول‌هاي قرمز سالم بسازد و به حفظ سلامت غدد لنفاوي مثل غده تيموس، طحال و گره‌هاي لنفاوي كمك مي‌كند تا از توليد كافي گلبول سفيد خون كه از بدن درمقابل عفونت‌ها حفاظت مي‌كند مطمئن شود.

سلامت پوست

پسته منبع بسيار خوبي از ويتامين E است كه يك آنتي‌اكسيدان محلول در چربي بسيار عالي است و براي حفظ يكپارچگي غشاي سلولي لازم بوده و معمولاً براي داشتن پوستي سالم و زيبا توصيه مي‌شود. ويتامين E از پوست دربرابر تخريب ناشي از اشعات UV محافظت كرده و به اين ترتيب از پير شدن زودرس و سرطان پوست جلوگيري مي‌كند.


منبع : خبرگزاري فارس

تعداد مشاهده خبر0 بار
تصاویر مرتبط


مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
 
آدرس پست الکترونیکی شما
   
توضیحات
 
تغییر کد امنیتی
کد امنیت
 
وزارت جهاد کشاورزی
کلیه حقوق این سایت متعلق به وزارت جهاد کشاورزی می باشد
Powered by DorsaPortal