( بسمه تعالی )                                                                                                                                                                                     

 

 

 

وظایف وزارت جهاد کشاورزی در قوانین مدیریت بحران کشور  ( ابلاغ سال 1398 ) و  پدافند غیرعامل کشور ( ابلاغ سال 1402)

 

الف) مدیریت بحران مخاطرات محیطی:

وظایف عام:

  • همکاری با سازمان مدیریت بحران کشور در خصوص بند (الف) ماده (4)، به منظور تدوین سند راهبرد ملی مدیریت بحران و بند (ب) ماده (4)، برای تدوین برنامه ملی کاهش خطر و بند (ت) ماده (4)، در خصوص برنامه ملی آمادگی و پاسخ و بند (ج) ماده (4)، در خصوص برنامه ملی بازسازی و بازتوانی و بند(ح) ماده (13) و بند (چ) ماده (4)، در خصوص تدوین دستورالعمل پیوست کاهش خطر و بند(س) ماده (14)، در خصوص مسئولیت رعایت ایمنی در نگهداری، حمل و مصرف مواد خطرناک در حوزه وظایف دستگاه متبوع.

ب) وظایف خاص :

  • ایجاد مراکز پایش و هشدار همه‌گیری (اپیدمی) آفات و بیماری‌های گیاهی و حیوانی و مشترک انسان و دام، به ‌منظور انجام اقدامات پیشگیرانه در زمینه­ همه­گیری­های مذکور با مشارکت سازمان هواشناسی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت نیرو و سایر دستگاهها و نهادهای مرتبط. مطابق جزء (1) بند (ج) ماده 14 قانون.
  • اطفای حریق جنگلها و مراتع کشور با همکاری نیروهای مسلح، مطابق جزء (2) بند (ج) ماده 14 قانون.
  • همکاری با وزارت نیرو جهت کنترل آبهای سطحی (سیلاب) در سطح ملی و استانی مطابق جزء (1) بند (پ) ماده (14) قانون.
  • همکاری با وزارت نیرو جهت پیشگیری از خشکسالی در سطح ملی و استانی مطابق جزء (2) بند (پ) ماده (14) قانون.
  • همکاری با وزارت علوم تحقیقات و فناوری به منظور پیش بینی دقیق و هشدار به هنگام وقوع مخاطرات زمین ساخت، جهت ایجاد یا تقویت مراکز پایش و هشدار زلزله، آتشفشان، سونامی و لغزش زمین در کشور، مطابق جزء (2) بند (ت) ماده (14) قانون.
  • همکاری با وزارت راه و شهرسازی برای ایجاد مرکز پایش و هشدار بهمن، طوفان، گردباد، صاعقه، تگرگ، موج گرما (باد و باد گرم) و سرما به منظور پیش بینی دقیق و هشدار به هنگام وقوع مخاطرات آب و هوایی مطابق جزء (4-1) بند (ث) ماده (14) قانون.
  • همکاری با وزارت نیرو برای تکمیل شبکه پایش و هشدار سیل در سطح کشور، مطابق جزء (4-2) بند (ث) ماده (14) قانون.
  • همکاری با وزارت راه و شهرسازی(سازمان هواشناسی کشور) برای تقویت مراکز پایش و هشدار خشکسالی به منظور پیش بینی دقیق و اعلام هشدارهای لازم، مطابق جزء (4-3) بند (ث) ماده (14) قانون.
  • همکاری با وزارت امور اقتصادی و دارایی (بیمه مرکزی) جهت گسترش بیمه حوادث و سوانح، مطابق بند (ح) ماده (14) قانون.
  • همکاری با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ایجاد مراکز پایش و هشدار به منظور پیش بینی دقیق، هشدار به موقع و انجام اقدامات پیشگیرانه در زمینه همه­گیری (اپیدمی) بیماری­های انسانی، مطابق جزء (3) بند (ر) ماده (14) قانون.
  1. پدافند غیرعامل   (Passive Defence )

تعریف: به مجموعه تدابیر، سیاست ها، برنامه ها و اقدامات غیرمسلحانه ای گفته می شود که موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب پذیری، تداوم فعالیت های ضروری، ارتقای پایداری ملی، مصوم سازی زیرساخت های حیاتی، حساس و مهم کشور، تسهیل مدیریت بحران در برابر تهدیدات دشمن و سلاح های نامتعارف مانند هسته ای، الکترونیکی، زیستی، شیمیایی و رایانیکی (سایبری) شده و با ارتقای آموزش و حصول اطمینان از آمادگی، با رویکرد مدیریت پیشگیرانه در مقابل تهدیدات جدید، منجر به مصونیت کشور و صیانت از مردم می شود.

تشکیل پدافند غیرعامل در دستگاههای اجرایی

به استناد تبصره 4 قانون تشکیل سازمان پدافند غیرعامل کشور، مسئولیت پدافند غیرعامل دستگاه های اجرایی با عالی ترین مقام اجرایی آن دستگاه است که برای اجرای این مسئولیت، واحد سازمانی مستقل در تابعیت رئیس دستگاه، در سقف نیروی انسانی و اعتبارات موجود، با هماهنگی سازمان اداری و استخدامی کشور و سازمان برنامه بودجه کشور ایجاد می شود؛ این واحدها وظایفی را به شرح ذیل برعهده دارند:

  1. -     اجرای مصوبات و تصمیم های کمیته دائمی در حوزه های مختلف پدافند غیر عامل؛
  2. -   برنامه ریزی عملیاتی، راهبری و اجرای طرح ها، پرژه ها و برنامه های مصوب پدافند غیرعامل؛
  3. -   اعمال ضوابط، مقررات و دستورالعمل های ابلاغی پدافند غیر عامل در دستگاه اجرایی، نظارت و حصول اطمینان از اجرای آنها؛
  4. -   تهیه دستورالعمل های اجرایی خاص هر دستگاه در چارچوب اسناد بالادستی و نظام فنی و تخصصی پدافند غیرعامل کشور؛
  5. -   آموزش و پژوهش در موضوعات تخصصی پدافند غیرعامل مرتبط با دستگاه های اجرایی
  6. -   گزارش به هنگام از اقدامات، وقایع ناشی از حوادث و تهدیدات متوجه دستگاه های اجرایی در حوزه پدافند غیرعامل؛
  7. -   ارتباط و اتصال سامانه ارتباطی دستگاه اجرایی با سامانه فرماندهی و کنترل سازمان؛
  8. -   تهیه و پیشنهاد طرح های پدافند غیر عامل مربوط به دستگاه اجرایی؛

تبصره1: دستگاه های دارای شرکت های مادر تخصصی حاکمیتی که بخشی از وظایف خود را با استفاده از بخش خصوصی انجام می دهند، مکلف اند به منظور مقاوم سازی زیر ساخت ها و مراکز حیاتی، حساس، مهم و قابل حفاظت در اختیار بخش خصوصی مرتبط، مقررات، الزامات تخصصی و پدافند غیر عامل را تنظیم، ابلاغ و بر روند اجرای آن نظارت نموده و نتیجه را به صورت دوره ای به سازمان گزارش نمایند.

تبصره2: رئیس هر دستگاه، یکی از معاونان خود را با اختیارات کافی به عنوان رئیس کارگروه ( کمیته) پدافند غیرعامل دستگاه منصوب و به سازمان معرفی می نماید.

تبصره3: آئین نامه اجرایی ودستورالعمل های مرتبط با وظایف ، روابط و ساختار واحد سازمانی پدافند غیرعامل در دستگاه های اجرایی توسط سازمان پدافند غیرعامل کشور با هماهنگی سازمان اداری و استخدامی کشور  و سازمان برنامه و بودجه کشور ظرف سه ماه از ابلاغ این اساسنامه، تهیه و به تصویب کمیته دائمی می رسد.

تبصره 4: مدیر پدافند غیر عامل دستگاه اجرایی، دبیر کمیته پدافند غیر عامل آن دستگاه است و با هماهنگی سازمان توسط عالی ترین مقام اجرایی سازمان منصوب می شود.